Menu

Pianolespraktijk

Lether & van der Stelt

Lid N.T.B.

Hoofdlaan 16
3051 XG Rotterdam
Tel.: 06 106 587 30
06 214 078 29

JOHANNE NICOLA LETHER


Johanne N

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Johanne  werd geboren in Rotterdam. Zij stamt uit een  muzikale familie. Op zesjarige leeftijd begon zij met haar pianostudie bij Caecilia Andriessen, dochter van componist Hendrik Andriessen. Toen Johanne 17 jaar oud was werd zij toegelaten tot het Rotterdams Conservatorium waar zij hoofdvak piano studeerde bij Ton Hartsuiker, de poolse pianiste Barbara Grajewska en Eric van Griensven. Zij behaalde haar Bachelor (DM) in 1985 en haar Master (UM) in 1987.

 

Na haar studie aan het conservatorium gaf zij regelmatig concerten. Samen met haar echtgenoot, de pianist Kees van der Stelt, vormt zij een pianoduo. De uitvoering van Stravinsky's Sacre du Printemps en de Sonate voor twee piano's en slagwerk van Bartok was zo succesvol dat een opname voor de KRO-radio en vele concerten volgden.

 

Samen met haar echtgenoot, de pianist Kees van der Stelt, is Johanne eigenaar van Pianolespraktijk Lether & Van der Stelt, een inmiddels gerenommeerde pianoschool. Binnen de school heeft zij de verantwoordelijkheid voor de talentklas en dat is een succesformule gebleken; de leerlingen hiervan winnen doorlopend eerste en tweede prijzen op de diverse jeugdconcoursen als het Steinway-concours, het Prinses Christina concours, IPMC, Nationaal Concours, Pianodriedaagse, Maassluise Muziekweek, etc.

 

Stammend uit een familie van bevlogen docenten, is Johanne altijd buitgengewoon geïnteresseerd geweest in de onderwijskundige kant van het pianovak; zij is een geboren docente, haar lessen zijn van hoge kwaliteit. Niet alleen door haar vakmanschap, maar ook door haar opgewekte, sprankelende karakter en het vermogen om zich moeiteloos te verplaatsen in de denkwereld van jonge mensen is Johanne zeer geliefd bij haar leerlingen.

 

Als antwoord op de in de handel verkrijgbare beginmethodes met toeters en bellen schreef Johanne in 1996 haar eigen basic piano-methode in vier delen, geïllustreerd met kindertekeningen, bedoeld om jonge  leerlingen  op  speelse  wijze  sneller  goed  piano te  leren  spelen. Tegelijkertijd ontwikkelde zij voor haar eigen school een zeer motiverend tien-graden examensysteem gebaseerd op het systeem dat gebruikt wordt op de Royal College of Music in Canada.

 

Johanne wordt regelmatig gevraagd als jurylid bij (eind-)examens op het Conservatorium en concoursen. Ondanks haar drukke werkzaamheden kan zij nog tijd vinden om af en toe op te treden voor een kleiner publiek.